Yukarılara takılmış kameralardan gözetleniyoruz, ekranlarımıza ürünler
yerleştiriliyor, gündelik hayat gözetim altında. Peki aşağıdakiler de
yukarıyı gözetleyebilir mi? Sokağa, eyleme, arşivlere, kampüse,
ekranlara bu gözle, ‘aşağıdan yukarıya’ bakabilir miyiz? Bu sorular
etrafında üretilmiş video ve metinler.
Videolar
Aylin Kuryel yakın zamanda kazanım elde eden Migros depo işçileriyle 2021’de buluşmuştu; birlikte bugünkü kararlı direnişin ayak seslerinin de işitildiği fotoğraflara baktılar.
Alper Şen kaleme alıp seslendirdiği öyküyle “insansız” görünen savaş kamerası imajlarının ardındaki insan bilincini hatırlatıyor.
Oktay İnce’den sokakta kamerayla kayıt almanın, insanları, hayvanları ve eylemleri görüntülemenin etiğine dair not ve düşünceler.
Deniz Buga’nın videosunda kişisel arşiv ve siyaset, müsilajın henüz görülmediği bir sahilde buluşuyor.
Fatma Çelik kurmaca filmlerden, belgesellerden, sahaflardan bulduğu parçalarla Özgür Gündem gazetesinin “baskı” sürecine dair temsilî bir hat çiziyor.
Halil Yetiş’in Plastik ve Kuşbakışı’nın ardından üçüncü bir videoyla sürdürdüğü Merhamet serisi, avcılık ve gözetleme teknolojileri arasındaki tekinsiz benzerliğe dikkat kesiliyor.
Zeyno Pekünlü ile Tatlıhan Tuncel kişisel verilerimizden tüketim profilleri çıkaran, çevrimiçi duvarlarımızı reklamlarla kaplayan dev şirketleri bingoluyor.
Fotoğraflanan pasiftir derler. Aylin Kızıl’ın Gözün Üstümde’si bu kabule yönelik bir müdahale. Bir fotoğrafçının gözünden.
Osman Baran Özdemir ve H. Işık‘tan Boğaziçi Direnişi’ne ‘içeriden’, üniversite kampüsünden bakan iki video.
Deniz Tortum ve Esen Tan’dan Prof. Sami Şekeroğlu Sinema-TV Merkezi bünyesindeki film arşivine 360 derecelik bir bakış. Türkiye sinema tarihinin en materyal görünümü.
Metinler
Aşağıdan Yukarıya serimiz için video üretenlerin katıldığı çevrimiçi yuvarlak masa tartışmasında imajlarla kurduğumuz ilişkiye dair çokça soru, çokça da fikir paylaşıldı.
Sinema tarihinde, kamerayı iktidar aracı olarak konumlayan dile meydan okuyan karşı-kameralar da var. Nagehan Uskan, Aşağıdan Yukarıya serimizde yer alan videoları bu geleneğin takipçileri olarak ele alıyor.
Sidar Bayram, Aşağıdan Yukarıya serisine ‘video’ formatını merkeze alarak bütünlüklü bir bakış atıyor.
“Kamera yalan söylemez.” Peki o kameraların kontrolünü elinde tutanlar? Aşağıdan Yukarıya serimizde Kadrajın Dışı Yok adlı filmi gösterilen Oktay İnce, Hukuk ve İmaj başlıklı yazılarında bu gibi soruların izini sürüyor.
Altyazı Fasikül çağrı yaptı, sinemacılar, video-eylemciler, sanatçılar üretti. Aşağıdan Yukarıya’da “şağıdakiler de yukarıyı gözetleyebilir mi?” sorusu etrafında üretilmiş 11 video yer alıyor.
Aşağıdan Yukarıya’yı tasarlarken zihnimizde dolaşan, seri için video üretmesini arzu ettiğimiz kişilerle paylaştığımız sorular.