Prof. Sami Şekeroğlu Sinema-TV Merkezi bünyesinde Türkiye’nin en geniş film arşivi yatıyor. İzlenmiş ve izlenmemiş filmler, tartışmalı bir geçmiş, tartışmalı bir gelecek. Deniz Tortum ve Esen Tan’dan bu arşive 360 derecelik bir bakış. Türkiye sinema tarihinin en materyal görünümü: Balmumcu’da bir bina, odalar, kapılar, bobin ve peliküller.
Gösterim tarihi 26 Mayıs 2022, 19:00
VİDEOYU İZLE
Deniz Tortum ve Esen Tan ile sohbet
“Merkez, Türkiye’nin en büyük film arşivinin koridorlarını, odalarını, film kutularını arşivliyor. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Prof. Sami Şekeroğlu Sinema-TV Merkezi bünyesinde yer alan binlerce filme, arşivin günümüzdeki varlığına, ve geleceğe nasıl ulaşacağı sorusuna değiniyor. Bu arşiv bizim için neler saklıyor?”
– Deniz Tortum & Esen Tan
Merkez
5 dk / 2022 / Türkçe (İngilizce altyazılı)
Video Deniz Tortum & Esen Tan
360 Kayıt Derin Emre
Deniz Tortum
Deniz Tortum, 1989 İstanbul doğumlu yönetmen ve medya sanatçısı. Filmleri ve yeni medya çalışmaları Venedik Film Festivali, SXSW, IFFR, IDFA, Hot Docs ve Dokufest dahil olmak üzere pek çok festivalde gösterildi. 2019’da Filmmaker Magazine tarafından “Bağımsız Sinema’nın 25 Yeni Yüzü” arasında gösterildi. Uzun metraj belgeseli Maddenin Halleri, dünya prömiyerini Ocak 2020’de Rotterdam Film Festivali’nin Bright Future bölümünde yaptı ve Antalya ve İstanbul Film Festivalleri’nde En İyi Belgesel ödülünü kazandı. Kathryn Hamilton ile birlikte yönettikleri en son kısa filmi Our Ark, Kasım 2021’de IDFA’da dünya prömiyerini yaptı ve İstanbul Film Festivali’nde En İyi Kısa Film ödülünü kazandı.
Esen Tan
Esen Tan 1989 yılında İstanbul’da doğdu. Yıldız Teknik Üniversitesi’nde Bileşik Sanatlar bölümünde okuduktan sonra Kadir Has Üniversitesi’nde Sinema-TV yüksek lisansını tamamladı. Kadir Has Üniversitesi’nde İletişim Bilimleri üzerine doktora yapıyor ve sinema üzerine okumaya ve yazmaya devam ediyor.