Şu An Okunan
Direniş Festivali’nde Sinema: Boğaziçi Boykotta

Direniş Festivali’nde Sinema: Boğaziçi Boykotta

Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin, tutuklu arkadaşlarına destek olmak için gerçekleştirdikleri Boğaziçi Boykotta: Direniş Festivali kapsamında sinema atölyeleri de düzenlendi. Atölyelerin kayıtlarına Boğaziçi Direnişi YouTube hesabından erişilebiliyor.

Boğaziçi Üniversitesi bahar dönemini boykotla açtı. Melih Bulu’nun üniversiteye cumhurbaşkanı kararıyla rektör olarak atandığı 1 Ocak 2021’den bu yana yapılan eylemler, Mart ayı sonunda üçüncü ayını doldurmuş olacak. Üniversitelerin özerkliği ve seçim hakkı için yapılmakta olan protesto eylemlerinde birçok öğrenci gözaltına alındı, tutuklandı, ev hapsi ile cezalandırıldı. Bunun üzerine Boğaziçi Dayanışması “tutuklu olan altı arkadaşımız için altı gün boykottayız” diyerek 22-29 Mart 2021 tarihlerinde Boğaziçi Boykotta: Direniş Festivali’ni düzenledi.

Direniş Festivali, 25-26 Mart günlerinde, tutuklu öğrencilerin serbest bırakılması için yapılan eylemlerde gökkuşağı bayrağı taşıyan öğrencilerin gözaltına alınması ve ardından onlara destek olmak için Çağlayan Adliyesi’nde bir araya gelen birçok öğrencinin de gözaltına alınması sonucu sekteye uğradı. Boğaziçi TV‘nin üç gönüllü çalışanının da aralarında bulunduğu 25-26 Mart gözaltılarının tamamı serbest bırakılırken, 2 Şubat Kadıköy eyleminde gözaltına alınıp tutuklanan Anıl Akyüz ve Şilan Delipalta, tutuksuz yargılanan yirmiden fazla kişiyle birlikte 2 Nisan Cuma günü Kartal Anadolu Adliyesi’nde mahkeme karşısına çıkacak. Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri koşullar nedeniyle festival etkinliklerine gün gün devam etme kararı alırken, ilerleyen günlerde ders boykotlarının da tekrardan gündeme gelebileceği bildiriliyor. Festivalde bugüne kadar gerçekleştirilen etkinlikler arasında, sinema üzerine çeşitli atölyeler de yapıldı. İnternetten erişilebilen bu atölyeleri sizler için bir araya getirdik.

Can Candan ile ‘Hakikati Kurgulamak: Bir Belgesel Müptelasının Yolculuğu’
Basının üniversiteye girişinin yasaklandığı Boğaziçi Direnişi sürecinde kamerasıyla kampüste yapılan eylemleri kamuoyuna aktaran belgeselci/akademisyen Can Candan, bağımsız belgeselcilik ve video-aktivizm alanlarındaki deneyimlerini paylaşıyor. Boğaziçi Üniversitesi’nde belgesel sinema üzerine dersler veren Candan’ın LGBT bireylerin ailelerine odaklandığı 2013 tarihli Benim Çocuğum adlı belgeseline de internetten erişebilirsiniz. Kampüste yapılan eylemlerden paylaşımlarına devam eden Candan, 28 Mart’ta gerçekleştirilen 53. SİYAD Ödülleri’nde yaptığı konuşmada Onur Ödülü’nü de üniversitelerde direnenlere ithaf etti.

Feyzi Erçin ile ‘Filmlerde Müzikler’ Atölyesi
Feyzi Erçin öğrencilere üniversitelerin özerkliği için verilen mücadelede destek olan isimlerden. Hukukçu kimliğiyle tanınan ve serbest avukatlık yapan Erçin, 2013 yılından beri Boğaziçi Üniversitesi’nde Sinemada Klasik Müzik dersleri veriyor. Erçin’in atölyesi, erken dönem sinemada film gösterimlere eşlik eden müziklerden filmlerde leitmotiv olarak müzik kullanımına kadar uzanıyor.
Emek Bizim İstanbul Bizim ile ‘Özgürleşen Seyirci’ Atölyesi
Özgürleşen Seyirci: Emek Sineması Mücadelesi (2016) belgeselinin güney kampüste yapılan gösteriminin ardından, Altyazı Sinema Dergisi ve Emek Bizim İstanbul Bizim inisiyatifi üyeleriyle bir Belgesel Atölyesi gerçekleştirildi. Filmin yapım, kurgu ve gösterim süreçlerinde rol alan Senem Aytaç, Fırat Yücel, Zeyno Pekünlü ve Enis Köstepen, Boğaziçi öğrencileri ile deneyimlerini paylaştı.