Altyazı Fasikül’ün yeni serisinin videolarından oluşan Görünür Görünmez: Bir (Oto)Sansür Antolojisi Diyarbakır seyircisiyle buluşuyor. 7 Aralık Cumartesi günü, saat 18:00’da, Ortadoğu Sinema Akademisi Derneği işbirliğiyle ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde Çand Amed’de (Navenda Kongreyê | Kongre Merkezi) yapılacak gösterimin ardından, Altyazı Sinema Derneği ve Fasikül ekibiyle film üzerine yüz yüze bir sohbet de gerçekleşecek. Gösterime katılım ücretsizdir.*
Görünür Görünmez: Bir (Oto)Sansür Antolojisi, Türkiye’den sinemacı ve sanatçıların yükseklikleri giderek artan duvarların ardından sansür ve otosansür üzerine düşündüğü kolektif bir sorgulama. Sinema, fotoğraf, video, güncel sanat, tiyatro, performans, hukuk gibi farklı disiplinlerden üreticileri ve hikâyelerini buluşturan antolojide (oto)sansürün yakın tarihi, sansürü bizzat yaşayanların tanıklıkları ve geliştirdikleri direniş stratejileriyle anlatılıyor. Tereddütler, Duvarlar, Eksik Belgeseller, Sevgili F, Çark ve Sevil başlıklı altı video kolektif üretimin beraberinde getirdiği yaratıcı bir üslupla birbirine bağlanıyor.
Görünür Görünmez, Altyazı Sinema Derneği bünyesindeki Altyazı Fasikül’ün İçeriden Dışarıya (2021) ve Aşağıdan Yukarıya’nın (2022) ardından gelen üçüncü video serisi olma özelliğini taşıyor. Haklara Destek Programı kapsamında hazırlanan bu serideki videolar antolojide içe içe geçirildi. Sinema, fotoğraf, video, güncel sanat, tiyatro, performans, hukuk gibi farklı disiplinlerden isimler konuya çok farklı biçimlerde yaklaşarak sansür ve özgür üretimin sınırlarıyla ilgili kolektif bir üretim gerçekleştirdi.
Küratörlüğünü Fırat Yücel’in üstlendiği Görünür Görünmez video serisinde Erhan Örs, Hakan Bozyurt ve Can Memiş’in Duvarlar, Sibil Çekmen’in Eksik Belgeseller, Nadir Sönmez’in Çark, Serra Akcan’ın Sevgili F ve belit sağ’ın Sevil adlı videoları yer alıyor. Bu videoların Fırat Yücel’in artistik direktörlüğünde, ekip içi fikir alışverişiyle bir araya getirildiği Görünür Görünmez: Bir (Oto)Sansür Antolojisi‘nde Yücel’in imza attığı prolog niteliğindeki Tereddütler adlı video da yer alıyor.
Görünür Görünmez videoları, ilk kez antolojinin Documentarist 17. İstanbul Belgesel Günleri’ndeki gösteriminde Haziran 2024’te seyirci karşısına çıktı. Geçtiğimiz Eylül ayında Sinematek/Sinema Evi’nde, Kasım ayındaysa Art Venue İzmir‘de* (AVİ) gösterilen Görünür Görünmez: Bir (Oto)Sansür Antolojisi şimdi de Diyarbakır’da.
Gösterim: 7 Aralık Cumartesi, 18:00
Mekân: Çand Amed (Navenda Kongreyê | Kongre Merkezi)
Yenişehir, İstasyon Cd No:65, 21100 Yenişehir/Diyarbakır
Sonraki gösterimler için Altyazı Fasikül’ün sosyal medya hesaplarını takip ediniz.
X – Instagram
* Dixuyê Naxuyê: Antolojîyeka (Oto) Sansûrê (Görünür Görünmez: Bir (Oto)Sansür Antolojisi) ku ji rêze videoyên Altyazı Fasikûlê pêk tê, li pêşberî temaşevanên Amedê ye. Di 7’ê Kanûnê de, saet 18:00’an de bi hevkariya Komaleya Akademiya Sinemayê ya Rojhilata Navîn û Şaredariya Bajarê Mezin a Amedê li Çand Amedê bê nîşandan. Piştî nîşandanê, li ser fîlm bi Komaleya Sînemaya Altyazî û koma Fasîkûlê re axaftineka rû bi rû pêk were.
Görünür Görünmez: Bir (Oto)Sansür Antolojisi
Seen Unseen: An Anthology of (Auto)Censorship
66 dk., Türkiye, 2024, Türkçe/Kürtçe/İngilizce (İngilizce altyazılı)
Yönetmenler: Fırat Yücel, Erhan Örs, Hakan Bozyurt, Can Memiş, Sibil Çekmen, Nadir Sönmez, Serra Akcan, belit sağ
Yapım: Altyazı Fasikül: Özgür Sinema
Artistik direktör: Fırat Yücel
Kurgu: Fırat Yücel, Erhan Örs, Nazım Soylu, Nadir Sönmez, Serra Akcan, belit sağ
Ses miksaj ve renk düzenleme: Ahmet M. Öğüt
Altyazı çeviri: Gökşin Uğur
Altyazı Sinema Derneği’nin Altyazı Fasikül: Özgür Sinema – Görünür Görünmez video serisi ve içerikleri Haklara Destek Programı kapsamında Avrupa Birliği desteği ile hazırlanmıştır. İçeriğinin sorumluluğu üreticilerine ait olup Avrupa Birliği’nin ve/veya Haklara Destek Programı’nın görüşlerini yansıtmamaktadır.
Altyazı Cinema Association’s Altyazı Fasikül: Free Cinema – Seen Unseen video series and its contents were produced with the support of the European Union through the Haklara Destek Program. The contents are the sole responsibility of video creators and do not necessarily reflect the views of the European Union and/or the Rights Support Program.