Organizasyonuna Türkiye’de başladıktan sonra uluslararası pazara açılan ve kısa sürede büyük bir ticari başarı yakalayan Sinemia, belirli bir ücret karşılığında sinema salonlarında kullanılan bir abonelik sistemi olarak çalışıyordu. ABD organizasyonunda yaşanan sorunların ardından finansal sıkıntıları gün yüzüne çıkan şirket özellikle bu yılın başından itibaren pek çok kullanıcı tarafından uygulamanın çalışmaması, üyeliğin iptal edilmesine rağmen ücret kesintisi yapılması ve şirketle iletişim kurulamaması gibi sebeplerden haksız kazanç sağlamakla suçlanıyordu.
Sinemia, 2014 yılında, Rıfat Oğuz adlı bir girişimci tarafından, son yılların popüler girişim modeli “start up” yöntemiyle kurulmuş bir şirket. Esas olarak belirli bir ücret karşılığında sinema salonlarına sınırsız ya da sınırlı giriş hakkı tanıyan bir üyelik sistemine dayanıyor. Satın alacağınız aylık/yıllık pakete göre telefon uygulamasından aktif hale getirdiğiniz Sinemia kartınızı bir kredi kartı gibi kullanıp salondan bilet satın alabiliyorsunuz. Sinemia, sürümden kazanmaya ve kullanılmayan haklara dayanan bu iş modeliyle kısa sürede yükseldi ve büyüdü. Birçok (şirketin duyurusuna göre 2,5 milyon lirayı bulan miktarda) yatırım aldı. Büyüdükten sonra ABD, Kanada, İngiltere ve Avustralya’ya açıldı.
Sinemia sistemiyle ilgili ilk sıkıntılar, şirketin sınırsız paket satın almış bazı müşterilerinin üyelik hakkını bir gerekçe göstermeden yenilemeyi reddetmesi, bazı salonlara erişimin kısıtlanması ve iletişim sorunlarıyla gündeme geldi. Şirket, ABD’de benzer bir hizmet veren MoviePass adlı firmanın açtığı telif hakları davaları sonrası ABD pazarından çekildi, Türkiye’deki hizmetleri de aksamaya başladı. Yeni sinema yasasının meclisten geçtiği döneme denk gelen bu dönemde aylık/yıllık üyelik ücretine ek olarak hizmet ücreti de talep etmeye başlayan Sinemia’nın kullanıcı sorunları da katlanarak devam etti. Pek çok kullanıcının isteği dışında kartlarından ödemeler alındı, çalışmayan sistem ve cevap alınamayan müşteri hizmetleri birimi nedeniyle pek çok kullanıcı mağdur oldu. Sikayetvar.com gibi sitelerde yüzlerce şikâyet ilanı açıldı, change.org’da şirket aleyhinde kampanyalar başlatıldı.
Şirket, uzun süredir finansal olarak zor durumda olmasına rağmen Temmuz ayının ortasına kadar herhangi bir açıklama yapmadı, yaşanan sorunlara rağmen üyelik ödemesi almaya devam etti. 12 Temmuz’da ise, 1 Temmuz 2019’da yasalaşan yeni sinema yasası nedeniyle hizmetlerini durdurduğu duyurusunu yaptı. Yeni yasada sinema salonlarının sinema biletini içeren “abonelik, promosyon, kampanya ve toplu satış faaliyetleri” gerçekleştirmesi yasaklanıyor. Sinemia benzeri oluşumların yanı sıra her türlü toplu satış, hatta “davetiye” imkânı dahi engelleniyor. Öte yandan Sinemia, faaliyetlerini durdurma kararını bu maddeyle açıklıyor olsa da şirketin yaşadığı temel sorunların yeni yasa tartışmalarının ilk çıktığı dönemden çok daha öncesine dayanıyor olması bazı soru işaretlerini hâlâ cevapsız bırakıyor. Geçen sürede hizmet alamamasına rağmen ödeme yapan ya da yıllık ödeme yapmış olan Sinemia kullanıcılarının mağduriyeti ise belirsizliğini koruyor.