Şu An Okunan
Altyazı Fasikül Gösterimleri 2: Artıkişler Kolektifi + Oktay İnce

Altyazı Fasikül Gösterimleri 2: Artıkişler Kolektifi + Oktay İnce

Yola çıkış amacı Türkiye’de seyirciye erişimi önemli ölçüde kısıtlanan eleştirel sinema pratiklerine, özellikle belgesel sinemaya görünürlük kazandırmak olan Altyazı Fasikül: Özgür Sinema Ekim ayında Reyan Tuvi’nin filmleriyle başladığı toplu gösterim serisine devam ediyor.

Fasikül’ün Kasım ayı konukları Türkiye’deki toplumsal hareketlerin belleğinin oluşturulmasında önemli rol oynayan video kolektifi Artıkişler Kolektifi ile video-eylemci Oktay İnce. 16-17 Kasım tarihlerinde gerçekleşecek programda film gösterimlerinin yanı sıra Oktay İnce ve Artıkişler Kolektifi’nden Alper Şen ile söyleşiler de gerçekleştirilecek.

TARİH: 16-17 KASIM
YER: ALTYAZI SİNEMA DERNEĞİ
Kuloğlu Mah. Turnacıbaşı Cd. Sevim Apt. 3/8 Beyoğlu
İLETİŞİM: [email protected]

ÖNEMLİ NOT: Gösterimlere ve söyleşiye katılım ücretsizdir,  [email protected] adresinden rezervasyon yaptırmak yeterli. (Gösterim 18+ uygulamasına tabidir)

PROGRAM

16 KASIM CUMARTESİ

13:00 Hakkari’den Ankara’ya Kağıtçılar (Artıkişler Kolektifi, 2007, 70 dk.)

14:30 Belgesel Nasıl Yapılır? (Oktay İnce, 2010, 3 dk.)

Yıkılmışı Tedarik (Oktay İnce, 2015, 65 dk.)

16:00 SÖYLEŞİ: OKTAY İNCE

(Moderatör: Alper Şen)

19:00 Tekel İşçileri Direnişi (Artıkişler Kolektifi, 2016, 80 dk.)

17 KASIM PAZAR

17:00 ARTIKİŞLER VİDEO SEÇKİSİ

İş İstiyoruz (Karahaber, 2007, 9 dk.)

Hafıza (2010, 8:35 dk.)

Normal Vatandaşlar Kaybolsun (2015, 4:30 dk.)

Vahşi Zevkler (Halil Yetiş, 2017, 15:30)

Yüzlerle Konuşmak – Kieslowski’ye Atıf (Kutbettin Cebe & Artikisler Kolektifi, 2018, 23 dk.)

Artıkmekân (2018, 8 dk.)

18:30 SÖYLEŞİ: ALPER ŞEN

artıkişler kolektifi

Güncel görsel kültür ve sanat alanında anaakım olmayan, kolektif üretim ve alanları yaratmaya çalışan bir video kolektifidir. Kentsel dönüşüm, soylulaştırma, zorunlu göç, mültecilik, kentiçi emek, arşivleme ve kolektif toplumsal hafıza gibi Türkiye’de toplumsal yaşamın farklı kırılma alanlarını sorgulayan güncel ve tematik çalışmaları benzer çizgideki gruplarla paylaşma, kolektif alanlarda sergileme ve gösterim prensiplerini izler (http://artikisler.net/).

Alper Şen
Ankara’da doğdu. ODTÜ’de Siyaset Bilimi ve Ankara Üniversitesi’nde Radyo TV ve Sinema bölümlerinde okudu. 1999 yılından bu yana VideA, Barış için Sinema, KozaVisual, Karahaber gibi çeşitli video ve film kolektiflerinde kısa film ve belgesel çalışmaları gerçekleştirdi. Halen Artıkişler Video Kolektifi’nde kentsel dönüşüm, çevre, göç, emek, toplumsal mücadele, arşiv ve bellek gibi alanlar üzerine Türkiye’de ve yurtdışında sergilenen çeşitli videolar ve belgeseller yapmaya devam etmektedir.

Oktay İnce

Elimizde kamera, sokağa çıktığımızda Aralık 2000 idi. Devrimciler hapishanelerde ölüm orucunda, şimdi olduğu gibi dışarıyı özgürleştirmeye çalışıyorlardı. Onu sonsuz kıldığımızı zannederek zamandan kesitler çaldık. Kayda giren yalnızca gerçekliğin cansız hayaliymiş bilemedik. Bu hayale tekrar nefes vermek uğraşımız. İnsan yalnızca ölü bedenlere şekil verebiliyormuş, ister taş ister ağaç ister görüntü ve ses olsun. Görüntü işçiliğinde geçen yirmi yıldan sonra bunu öğrendik.

FİLMLERLE İLGİLİ DETAYLI BİLGİ

Hakkari’den Ankara’ya Kağıtçılar (2007, 70 dk.)

1994 yılında Hakkari’nin Ördekli (Kotranis) köyünden göç etmek zorunda kalan yüzlerce kişi halen Ankara’nın merkezinde çöplerden kağıt toplamaya devam ediyor. 2001-2004 yılları arasında amatörce bir hevesle onların hayatlarını kaydetmeye başlayan kişiler zamanla, hem onların yaşadıkları zorunlu göçün acılarına, hem de Türkiye’nin başkentinde kapitalizmin en vahşi yüzüyle verdikleri mücadeleye tanık oldular. Bu belgesel, 13 yaşında Ankara’nın çöpünde ailesini geçindirmeye çalışan çocuktan, 60 yaşında köyünden kovulan amcaya kadar, yaşadıkları sürgünlere, hor görülmelere, dışlanmalara inat sadece emekleriyle varolmaya çalışan insanları anlatmaktadır.

1001 Belgesel Film Festivali, İstanbul, 2007

Türkiye-Almanya Film Festivali, Nürnberg, Almanya, 2007

İşçi Filmleri Festivali, İstanbul, Ankara, 2007

Laborfest, San Francisco, ABD, 2007

Ankara Film Festivali, Ankara, 2007

Apolloniare Sanat Müzesi, Türkiye’de Video Sanatının 35 Yılı, Strasburg, Fransa, 2009

Tekel İşçileri Direnişi (2016, 80 dk.)

Aralık 2009’da Tekel tütün fabrikalarının özelleştirilmesi sonrası ülke çapında binlerce işçi Ankara Abdi İpekçi Parkı’nda direnişe başladı. Direnişçiler ağır polis müdahalesi sonrası kamplarını Ankara’nın merkezindeki Türk-İş Genel Müdürlüğü önüne taşıdı ve 15 Aralık 2009 – 3 Mart 2010 tarihleri arasında Tekel işçileri direnişe geçti. Tekel Direnişi; Çapul TV, NHKM, Arşad Narçın, İrfan Aktan, Onur Metin, Sibel Tekin gibi video eylemci, belgeselci ve gazetecinin bulunduğu bir ekip tarafından kayda alındı. 78 günün videogramlarının montajı 5 yıl sonra Artıkişler Kolektifi tarafından bu video kayıtlarından yapıldı. Bu belgesel, 78 videogram içerisinden yapılmış 39 videoluk bir seçkidir.

  1. İstanbul Bienali’nde (06-09-2015 – 01.11.2015) video yerleştirme
  2. Montreal Türk Filmleri Festivali, En İyi Belgesel ödülü

Yıkılmışı Tedarik (2015, 65 dk.)

Albay Sabit terkedilmiş eski Yenimahalle evlerinde yaşar, yıkım ekipleri gelince kendine yeni bir yer bulması gerekmektedir.

“Kamerayla bir delinin hayatına girdim. Montajda diyalog kurma çabası, tek taraflı bir gözetleme değildi, aramızda diyalojik bağ vardı çabası… Adımı soruyor söylüyorum, bu kaydın olmasına seviniyorum, ‘beni kabul ediyor yaşamına, tanıştık, merhaba’. Yıl 2002, ihtimal yaz. Sonraki yıllarda bir gece bana türkü söyledi, ben talep etmeden. Beni sevdiğine yordum. Ben vardım veya yoktum, eşyalar arasında bir eşyaydım. Konuşma işlevine lazım oluncaya veya ayaklarına dolanıncaya dek, ordaydım ama değildim.” Oktay İnce