Altyazı Fasikül’ün yeni serisinin videolarından oluşan Görünür Görünmez: Bir (Oto)Sansür Antolojisi, 54. Uluslararası Rotterdam Film Festivali’nin (IFFR) Bright Future bölümüne seçildi. Festivalin Bright Future (Parlak Gelecek) bölümü, “özgün bir konu ve üsluba sahip uzun metrajlı ilk filmleri” bir araya getiriyor. Sansür ve otosansür üzerine kolektif bir sorgulama niteliğindeki Görünür Görünmez: Bir (Oto)Sansür Antolojisi, Altyazı Sinema Derneği’nin yapımcılığını üstlendiği ilk uzun metraj belgesel olma özelliğini taşıyor. Belgesel, 30 Ocak – 9 Şubat 2025 tarihlerinde düzenlenecek 54. Uluslararası Rotterdam Film Festivali kapsamında uluslararası prömiyerini gerçekleştirecek.
Sekiz yönetmenin kolektif emeğiyle gerçekleştirilen Görünür Görünmez: Bir (Oto)Sansür Antolojisi birbiriyle konuşan ve birbirini tamamlayan altı videodan oluşuyor: Tereddütler (Fırat Yücel), Duvarlar (Erhan Örs, Hakan Bozyurt ve Can Memiş), Eksik Belgeseller (Sibil Çekmen), Sevgili F (Serra Akcan), Çark (Nadir Sönmez), Sevil (belit sağ). Bu videolar Fırat Yücel’in artistik direktörlüğünde, ekip içi fikir alışverişiyle bir araya getirildi.
Antolojide yer alan altı video hakkında detaylı bilgiye Altyazı Fasikül’ün web sitesinden ulaşabilirsiniz.
Sinema, fotoğraf, video, güncel sanat, tiyatro, performans, hukuk gibi farklı disiplinlerden üreticileri ve hikâyelerini buluşturan Görünür Görünmez: Bir (Oto)Sansür Antolojisi’nde (oto)sansürün yakın tarihi, sansürü bizzat yaşayanların tanıklıkları ve geliştirdikleri direniş stratejileriyle anlatılıyor.
Hafıza Merkezi’nin yürüttüğü Haklara Destek Programı kapsamında Avrupa Birliği desteği ile hazırlanan Görünür Görünmez videolarını bir araya getiren Görünür Görünmez: Bir (Oto)Sansür Antolojisi Institute of Time ve Altyazı Sinema Derneği işbirliğiyle gerçekleştirilen bir Hollanda/Türkiye ortak yapımı. Seride yer alan Tereddütler adlı videonun üretimi BAK’ın (basis for actuele kunst, Utrecht) Fellowship for Situated Practice programı (2023-2024) kapsamında gerçekleştirildi.
Görünür Görünmez, Altyazı Sinema Derneği bünyesindeki Altyazı Fasikül’ün İçeriden Dışarıya (2021) ve Aşağıdan Yukarıya’nın (2022) ardından gelen üçüncü video serisi olma özelliğini de taşıyor. Bu video serilerinde yer alan filmlere Altyazı’nın YouTube sayfasından erişilebilir.
Görünür Görünmez: Bir (Oto)Sansür Antolojisi’nin 54. Uluslararası Rotterdam Film Festivali’nde (IFFR) gösterimi, filmin uluslararası alandaki ilk gösterim olacak. Antoloji, Haziran 2024’de Documentarist 17. İstanbul Belgesel Günleri kapsamında Türkiye galasını yapmış, ayrıca geçtiğimiz Eylül ayında Sinematek/Sinema Evi’nde (İstanbul), Kasım ayında AVİ’de (İzmir) ve Aralık’ta Çand Amed’de (Diyarbakır) seyirciyle buluşmuştu.
54. Uluslararası Rotterdam Film Festivali’nin Bright Future bölümünde Rezan Yeşilbaş’ın Uçan Köfteci (The Flying Meatball Maker, 2025) filmi de yer alıyor. Pelin Esmer’in O Da Bir Şey Mi (And the Rest Will Follow, 2025) adlı filmi ise Harbour bölümünde seyirci karşısına çıkacak.