Şu An Okunan
Sinema Kulüplerinden Birleşme Çağrısı

Sinema Kulüplerinden Birleşme Çağrısı

Fotoğraf: SineBU’da BÜ(S)K toplantısından

Farklı üniversitelerin sinema kulüpleri 17 Aralık’ta Kadıköy Sineması’nda yapılan toplantıda bir araya gelerek Sinema Kulüpleri Birliği adıyla ortak bir çağrı metnine imza attı. Dayanışma ihtiyacı içindeki tüm sinema kulüplerini birlik olmaya ve oluşturdukları iletişim ağlarına katılmaya çağıran metinde baskı ve yetersizliklere karşı beraber hareket etmeye vurgu yapılıyor.

ÜNİVERSİTE SİNEMA KULÜPLERİ BİRLEŞİYOR!

Sinemanın kolektif ruhu tarih boyunca bize birçok şey gösterdi. Hayatın her alanına tesir edebilen sanatlar günümüzde üniversitelerde de hayatta kalma mücadelesi veriyor. Dünden bugüne birçok üniversite sinema kulübü sanata ve sinema sektörüne fazlasıyla katkıda bulundu. Bulunmaya da devam ediyor. Nitelikli insanların büyüdüğü, tartıştığı, film izlediği, ellerindeki kısıtlı imkânlarla üç beş kişi toplaşıp kısa filmler çektiği ve iyi dostluklar biriktirdiği bir kültür hâline gelen sinema kulüpleri günümüzde yetersiz imkânlar, baskılar ve seslerini yeteri kadar duyuramama problemleriyle karşı karşıya. Çoğu kulüp yönetiminin yıllardır kanayan yarası hâline gelen bu yalnızlık hâli ise artık son buluyor. Uzun süredir herkesin dilediği bir çatı altında toplanma fikri bugünlerde Kadıköy Sineması’nda filizleniyor. İstanbul’dan birçok üniversitenin katılımıyla ilki 17 Aralık’ta gerçekleşen toplantıda bütün kulüpler sorunlarını ve arzularını dile getirdi. Arzuların birleştiği çatı, sorunlarımıza da derman olacak gibi görünüyor.

Sanatın her alanı doğuşundan bugüne kadar sürekli baskıyla ve yetersizliklerle kol kola gezdi. Birlik olup daha geniş kitlelere yayılabileceğimiz platformlar oluşturma hedefimiz var. Sinemalarla, dijital ve basılı yayın araçlarıyla sürekli iletişim hâlinde olmak istiyoruz. Yazar ve yönetmenlerle, tiyatro sanatçılarıyla, sinema emekçileriyle, yapımcılarla, dağıtımcılarla beraber yürümek ve öğrencilerin de varlığını herkese hatırlatma ihtiyacı hissediyoruz. Bu iletişim ağından çıkabilecek bütün imkânlardan yararlanarak büyük forumlar, sinema günleri, festivaller, söyleşiler ve tartışma grupları yaratmak istiyoruz. Bu yüzden tam da şu anda bütün üniversite sinema kulüplerine ihtiyacımız var. Bizler yavaş yavaş ülkenin her yerindeki sinema kulüpleriyle iletişime geçip neler yapabileceğimizi konuşmak üzere harekete geçtik. Bu süre zarfında 1-2 haftada bir Kadıköy Sineması’nın da desteğiyle buluşup toplantılar gerçekleştireceğiz. Bu sürece dâhil olmak isteyen ülkedeki her bir sinema kulübü yönetimini Kadıköy Sineması’ndaki buluşmalarımıza ve Whatsapp gruplarımıza davet ediyoruz. Yeni bir sürecin daha çok başındayız. Birlik olma ihtiyacı içindeki bütün sinema kulüplerine çağrımızdır: Katılmak isteyip de katılamayacak, ulaşım problemi yaşayacak bütün kulüplerden, Whatsapp gruplarında buluşup çizeceğimiz yol haritasında bizlere eşlik etmelerini diliyoruz. Sesimizi çıkarmanın elzem olduğu bugünlerde, kenetlenip güzel şeyler yaratmak isteyen bütün öğrencileri bu çağrıya katılmaya davet ediyoruz.

Sinema Kulüpleri Birliği

İletişim için: [email protected]

Fasikül’de ayrıca:

Seyirci Örgütleniyor