Şu An Okunan
Heykel

Heykel

Heykel
25’ 19’’, 2020, Türkçe (İngilizce altyazılı)
Kamera ve kurgu: Sibel Tekin
Altyazı çeviri: Gözde Onaran
(Filmde görünen İnsan Hakları Anıtı, Metin Yurdanur tarafından yapılmıştır.)

Ankara’da Yüksel Caddesi ile Konur Sokak’ın kesiştiği yerde bir heykel var. İnsan Hakları Anıtı, 10 Aralık 1990 tarihinden beri orada. Bugünlerde dünyanın dört bir yanında insanların bir araya gelerek devirdiği, sömürgecilerin heybetli heykellerinden değil. İnsanların yanında duruyor, neredeyse onlarla aynı hizada. Sibel Tekin’in Heykel filminde insanlar onunla birlikte hatırlıyor, hatırlatıyor, seslerini onun yanı başında yükseltiyorlar. Gezi Direnişi sonrası kurulan Seyr-i Sokak Video-eylem Kolektifi’nin parçası olan Tekin, 2013’ten 2020’nin salgın zamanlarına uzanan süreçte, bu heykelin yanında yapılan eylemleri bir araya getiriyor. Yıllar geçtikçe, elinde tuttuğu İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’ne ekler yapılıyor, üzerine kıyafetler giydiriliyor, eline flamalar tutuşturuluyor… Heykel, farklı siyasetlerden eylemcilerin ortak yoldaşı haline geliyor. Nitekim, 2017’de işlerine geri dönmek için açlık grevi yapan akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça’nın gözaltına alınmasının ardından ‘etrafı’ polis bariyerleriyle çevrilerek, bir bakıma heykel de tutuklanıyor. Tekin’in filmi, 10 Ekim’leri, OHAL’leri, KHK’ları, ablukaları, virüsleri atlatan bir heykelin hikâyesi değil; insanların onun ‘etrafı’nı hafızanın, hak arayışının, siyasi iradenin, sözün alanına çevirmesinin hikâyesi.

Sibel Tekin
1999 yılında Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden mezun oldu. 2000’de TRT Ankara Televizyonu Belgesel Programlar Müdürlüğü’nde yapımcı ve yönetmen yardımcısı olarak çalıştı. 2004’te TRT Ankara Televizyonu Kurgu Servisi’nde kurgucu olarak çalıştı. 2007 yılından itibaren de Hacettepe Üniversitesi İletişim Fakültesi Prodüksiyon Atölyesi’nde görev almakta. Belgesel sinema ve video-eylem ile uğraşmakta ve Seyri Sokak adlı video-eylem kolektifinin bir parçası. En son Gül Büyükbeşe ile birlikte, Türkiye’nin yakın tarihinde yaşanan katliamları konu alan Ölüm Ne Yana Düşer Usta (2019) isimli belgesele imza attı.

Bu film Altyazı Fasikül: Özgür Sinema’nın İçeriden Dışarıya serisi kapsamında gerçekleştirilmiştir. 7 Temmuz 2020’de, filmin ilk gösteriminin ardından Sibel Tekin’le gerçekleştirilen canlı sohbet için tıklayınız

Click here for English