Şu An Okunan
Üniversite Yasakları

Üniversite Yasakları

>> Üniversitelerdeki film gösterimlerine yönelik engelleme uygulamalarına yenileri eklenmeye devam ediyor. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Sinema Topluluğu’nun 8 Mart etkinlikleri kapsamında düzenlemeyi planladığı Limonlu Kahve (2012) belgeselinin gösterimi üniversite yönetimi tarafından filmin içeriği gerekçe gösterilerek yasaklandı. Medet Dilek’in yönetmenliğini üstlendiği film, beş seks işçisi kadının yaşamını ele alıyor.

>> Benzer bir yasaklama da İstanbul’da, Marmara Üniversitesi’nde yaşandı. Marmara Üniversitesi Sinema Kulübü’nün Kadın Yönetmenler programı kapsamında yer alan Yeşim Ustaoğlu’nun 1999 yapımı Güneşe Yolculuk filminin gösterimi üniversite rektörlüğü tarafından uygun bulunmayarak engellendi. Ustaoğlu’nun biri Türk, biri Kürt iki gencin dostluk hikâyesine odaklanan filmi, Yeni Türkiye Sineması’nın en önemli yapıtlarından sayılıyor.

>> 2018’in Kasım ayında başka bir benzer olay da Yıldız Teknik Üniversitesi’nde gerçekleşmişti. Okulun sinema kulübünün düzenlediği Emin Alper’in filmlerinin gösterimi ve yönetmenin katılımıyla gerçekleştirilmesi planlanan söyleşiye okul yönetimi tarafından müdahale edildi ve Alper’in söyleşiye katılmasına izin verilmedi.