Şu An Okunan
YTÜ’de Sansür Politikaları Devam Ediyor

YTÜ’de Sansür Politikaları Devam Ediyor

Yıldız Teknik Üniversitesi, okulun sinema kulübünün düzenlemeyi planladığı film gösterimlerini “eşcinsellik kırmızı çizgimizdir” ve “öğrencileri sapıklaştırıyorsunuz” gibi gerekçeler göstererek yasakladı. Sinemada Cinsiyet ve Kimlik Haftası etkinlikleri kapsamında gösterilecek filmler arasında Pembe Hayat (Ma Vie en Rose, 1997), Erkekler Ağlamaz (Boys Don’t Cry, 1999), Kız Kardeşim (À ma soeur!, 2001), XXY (2007) ve Erkek Fatma (Tomboy, 2011) gibi filmler bulunuyordu. Ayrıca kulübün önümüzdeki öğretim döneminde göstermeyi planladığı David Lynch filmleri Mulholland Çıkmazı (Mulholland Dr., 2001) ve Mavi Kadife’nin (Blue Velvet, 1986) gösterimleri de yasaklandı. Bu seferki gerekçe ise cinsellik ve şiddeti estetize etmek.

Yıldız Teknik Üniversitesi’nin öğrencileri üzerindeki sansür uygulamaları son dönemde sıklıkla gündeme geliyor. Geçtiğimiz dönemde sinema kulübünün Günümüz Türkiye Sineması etkinliğine söyleşi için davet ettiği Emin Alper’in kampüse girişi okul yönetimi tarafından engellenmişti. Okul yönetiminden resmî bir açıklama yapılmasa da yasaklama büyük ölçüde Alper’in Barış İçin Akademisyenler bildirisini imzalayan isimler arasında yer almasıyla ilişkilendirilmişti. Üniversite yönetimi bunun yanı sıra sinema kulübünün düzenlediği Kurgu Atölyesi etkinliğine çağırılan Fatih Pınar’dan  söyleşide siyasi hiçbir açıklama yapmayacağına dair taahhütname istenmesi, kulübün hazırladığı etkinlik afişlerinin sıklıkla yasaklanması, bir afişte yer alan haç sembolünün afişten çıkarılmasının istenmesi gibi uygulamalarla da gündeme gelmişti.

Olayla ilgili görüştüğümüz sinema kulübü üyeleri, üniversite yönetiminin bu tavrının bir alışkanlık hâline geldiğini ve okulların açılmasıyla yeni yasakların ilk günden kendilerini karşıladığını belirttiler. gösterdikleri her film, yapacakları her söyleşi için üniversitedeki bütün kulüplerin bağlı olduğu Sağlık Kültür Spor Daire Başkanlığı’ndan izin almaları gerektiğini, bir problem yaşadıklarında yönetim tarafından çağırıldıklarını ve izin başvurusunun sözlü olarak reddedildiğini ifade ettiler. “Öğrencileri sapıklaştırıyorsunuz” ve “Eşcinsellik kırmızı çizgimizdir” gibi ifadeler de bu görüşmelerde dile getirilmiş.

Sinema kulübünü “öğrencilerin bir cep sinemada toplaşıp hayata dair her şeyi konuşabildikleri” bir mecra olarak tarif eden kulüp üyeleri sanatın özgür kalması gerektiğini vurguladılar ve sözlerine şöyle devam ettiler: “Sanatın sansüre uğraması bütün gerçekliğimizi büker. Olaylara doğru bakabilmemizi engeller. Tam olarak bu yüzden sansürü kabul edemeyiz, sinema özgürdür. Sanat özgür kalmalıdır.”