Şu An Okunan
Ödül Çıkmazı

Ödül Çıkmazı

Yazı: Beste Yamalıoğlu

2018 yılında Zeynep Atakan’ın direktörlüğünü yaptığı Antalya Film Forum Belgesel Pitching Platformu’na Sezen Kayhan yönetmenliğinde geliştirdiğimiz belgesel projemizle seçildik ve 30 bin TL olarak anons edilen TRT Ödülü’nü almaya hak kazandık.

Festivalin hemen ardından TRT, ödül parasını ödeyebilmek için 30 bin TL +KDV fatura göndermemizi istedi. Bu süreç boyunca Antalya Film Forum yetkililerinden kimse ödül ödemesi ile ilgili bir açıklama yapmadı. Fatura karşılığı olarak 35.400 TL ödeme yapması gerekirken 30 bin TL ödeme yapan TRT açıklama olarak yatırılan meblağdan %20 oranında veraset intikal vergisi düşüldüğünü belirtti. Olması gereken prosedürün ya fatura kesimi ya da veraset intikal vergisi uygulaması olduğunu ifade ettik ve vergi düşüldüğü için faturayı iptal etmek istedik. Ancak buna cevap olarak, mali yıl geçtiği için faturayı iptal edemediklerini belirttiler ve bu durumla ilgili hiçbir çözüm bulunamadı.

Tüm bu süreç boyunca Antalya Film Forum ekibini bilgilendirdik ve kendilerinden aracı olmalarını istedik. Projemizi sunarak katkıda bulunduğumuz bir platformun yetkililerinin bize üçüncü partilerle iletişimde aracı olması gerektiğini düşünüyoruz. Zeynep Atakan problemi anlattığımız ilk mail’e cevap verip durumu TRT ile görüşeceğini bildirdi. Ardından attığımız iki takip mail’i sonrası asistanı TRT’nin vergi düşülmüş ödemesinin bilgisini verdi. Halbuki biz tam da bu sorundan yakınıyorduk. 

Sonuç olarak, fazla fatura kesme durumunda kaldığımız için ödül parasından ekstra vergi ödememiz gerekti. Bundan dolayı hem şirket olarak zor durumda kaldık hem de finans planımızda açık oluştu.