Şu An Okunan
Sinema-TV Sendikası: Çetin Kaya Bir Polis Tarafından Hiçbir Neden Olmaksızın Katledildi, Öfkeliyiz

Sinema-TV Sendikası: Çetin Kaya Bir Polis Tarafından Hiçbir Neden Olmaksızın Katledildi, Öfkeliyiz

Set işçisi Çetin Kaya’nın bir polis memuru S.E. tarafından vurularak öldürülmesiyle ilgili olarak iletişime geçtiğimiz Sinema-Televizyon Sendikası, olayda adı geçen polisin tutuklandığı bilgisini doğruladı. Cinayetin ardından bir açıklama yayımlayarak görgü tanıklarına destek çağrısında bulunan sendika talebini yineledi.

29 Kasım Pazartesi akşamı saat 22:00 sularında, İstanbul Kadıköy’ün Göztepe mahallesi, Fahrettin Kerim Gökay caddesinde yaşanan olayda set işçisi Çetin Kaya, polis memuru S.E.’nin silahından çıkan kurşunla öldürüldü. İstanbul Valiliği’nin açıklamasında, Kaya’nın içinde bulunduğu aracın polisin ‘dur’ ihtarına uymadığı ve polis ekiplerince takibe alındığı, sonrasında Kaya’nın polise mukavemette bulunduğu esnada polis memurunun elindeki silahın ateş alması sonucu vurularak yaşamını yitirdiği öne sürülmüştü. Açıklamada konuyla ilgili olarak cumhuriyet savcılığının adli, valiliğin ise idari tahkikat başlatarak olayda adı geçen polis memurunu görevden uzaklaştırdığı bilgisi paylaşılmıştı.

Ancak ETHA’dan Nadiye Gürbüz imzalı haberde, Çetin Kaya’nın polis tarafından ters kelepçelenerek yere yatırıldıktan sonra yakın mesafeden ensesinden vurularak katledildiği ifade edildi. Kaya’nın cenazesini teslim almaya gelen arkadaşlarının enseden vurulma olayını doğruladığı belirtilen haberde, Kaya’nın arkadaşlarının cadde üzerindeki mobese kameralarını izlemek istediklerinde o bölgedeki cihazların devre dışı olduğu cevabını aldıklarına dikkat çekildi.

Kaya’nın avukatı Güzide Soydemir de İleri Haber’e yaptığı açıklamalarda, olayı benzin istasyonundaki kamera kayıtlarından izlediklerini belirterek polisin havaya uyarı ateşi dahi açmadığını söyledi: “Polis mevzuatına göre önce havaya uyarı ateşi açılması gerekiyor. Burada direkt kafa bölgesinden vurulduğu görünüyor.” Avukat Soydemir, birçok haber kaynağında Kaya’ya yöneltilen iddiaların asılsız olduğunu belirterek Kaya’nın hiçbir soruşturmasının olmadığını ifade etti. Tek el ateş sesi duyduğunu söyleyen bir görgü tanığı ise ambulansın gelmediğini, hastane karşısında olunmasına rağmen müdahale edilmediğini aktardı.

KRT Haber canlı yayınında Kaya’nın ölümüne sebebiyet veren polis memuru hakkında “kuvvetli suç şüphesi” nedeniyle CMK’nın 100 ve devamı maddeleri gereğince “kasten öldürme” suçundan tutuklandığı açıklandı. Çetin Kaya’nın ailesinin avukatı Orçun Fide de yayına katılarak Kaya’nın bir eli kelepçeliyken boşta kalan eliyle polisin silahına hamle yapmaya çalıştığı ve çıkan arbedede silahın ateş aldığına dair açıklamanın olay yeri görüntüleri ve tanıkların anlatımlarıyla bağdaşmadığını vurguladı. Tutuklama kararında suç şüphesi olmasının gerekliliğine dikkat çeken Fide, Ceza Hâkimliği’nin de benzer görüşte olduğunu düşündüğünü aktardı.

Kaya’nın cenazesinin, 30 Kasım’da sektörden iş arkadaşları, oyuncular ve yönetmenlerden oluşan kalabalık bir grup tarafından Sarıgazi Cemevi’nden defnedilmek üzere memleketi Sivas’a uğurlandığı öğrenildi.

“Savunmasız bir insana karşı gerçekleştirilen bu insanlık suçu aydınlatılmalı”

Sinema-Televizyon Sendikası’nın konuya dair yayımladığı açıklamasında cinayetin tüm detaylarıyla araştırılması gerektiğini belirterek “Savunmasız bir insana karşı gerçekleştirilen bu insanlık suçu aydınlatılması ve cinayeti işleyen katilin hukuk önünde en ağır cezayı alması sağlanmalıdır,” denildi. Açıklamada olaya şahit olan görgü tanıklarının Kaya’nın avukatıyla iletişime geçerek adli sürece destek olmaları için çağrıda bulunuldu.

“Görgü tanıklarının ifadeleri katilin hak ettiği cezayı alması için kritik”

Olayla ilgili görüşlerini merak ettiğimiz Sinema-TV Sendikası adına, sendikanın genel sekreteri Damla Kırkalı’yla konuştuk. Olayda adı geçen polis memurunun tutuklandığını doğrulayan Kırkalı, görgü tanıklarının ifadelerinin davanın sirayeti ve katilin hak ettiği cezayı alması açısından önemli olduğunu ifade etti. Kırkalı’nın Sinema-TV Sendikası adına tarafımıza ilettiği görüş şu şekilde:

“Meslektaşımız Çetin Kaya’nın bir polis memuru tarafından ulu orta bir yerde ve hiçbir neden olmaksızın katledilmesinden ötürü öfkeliyiz. Cinayetin faili polis memuru 1 Aralık Çarşamba günü itibariyle tutuklu yargılanmaktadır. Olayın bir an evvel aydınlatılmasını ve kamuoyuyla paylaşılmasını talep ediyoruz. Görgü tanıklarının ifadelerinin davanın sirayeti ve katilin hak ettiği cezayı alması açısından Kaya’nın avukatıyla 0533 353 02 32 no’lu telefon numarasından iletişime geçmesinin kritik olduğunu bir kez daha hatırlatmak isteriz. Sinema TV Sendikası olarak meslektaşımızın ailesi ve sektörümüze sabır ve başsağlığı diliyor; davanın takipçisi olacağımızı yineliyoruz.”

Öte yandan Çetin Kaya’nın arkadaşları başta olmak üzere sinema ve televizyon sektöründen pek çok isim de sosyal medyada yaptıkları paylaşımlarla olayın görünürlüğüne destek oldular.

Polisin fail olduğu dosyalarda mobeseler “kayıt almıyor”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, Kaya’nın bir polis kurşunuyla öldürülmesi meselesinde dair soru önergesi hazırlayarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sundu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle hazırlanan soru önergesinde Ersoy, Kaya’ya ters kelepçe takıldıktan sonra yakın mesafeden ensesinden vurulduğunu ve öldürüldüğü sırada ise polisin fail olduğu pek çok dosyada olduğu gibi “mobeselerin kayıt almadığını” ifade etti. “Polis şiddetinin artması, şiddet uygulayan polislerin değil şiddete uğrayan yurttaşların yargılanması, aracından indirilen silahsız yurttaşa üstelik ters kelepçe takılması sonrasında yakın mesafeden ateş edilmesi kabul edilemez,” değerlendirmesinde bulunan Ersoy, sorularını şöyle sıraladı:

  • Çetin Kaya isimli yurttaş, silahsız olarak ters kelepçe ile gözaltına alındıktan sonra, neden yakın mesafeden ateş edilerek öldürülmüştür?
  • Emniyet mensubu polislerin görevi yargısız infaz yapmak mıdır?
  • Olay anında mobese kayıtları incelenmiş midir? Kayıtların silindiği haberleri hakkında herhangi bir inceleme başlatılmış mıdır? Hard disklere el konulup emniyet dışında tarafsız bir kurumun incelemesine sunulmuş mudur?
  • Mobese kaydı alınmamış ise sistemi devre dışı tutan memurlar hakkında idari işlem yapılmış mıdır?
  • Polisin fail olduğu dosyaların neredeyse tamamında mobese ve karakol kamera kayıtlarının olmaması bir tesadüf müdür?

Bir başka soru önergesi de Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’ndan geldi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle hazırlanan soru önergesinde şu sorulara cevap istendi:

  • Polisin, Çetin Kaya’yı yere yatırıp ters kelepçe taktıktan sonra yakın mesafeden ensesinden vurarak öldürdüğü iddiası doğru mudur?
  • Görgü tanıklarının ifadelerine göre havaya uyarı ateşi açılmadığı iddiası doğru mudur?
  • Son iki yılda Türkiye genelinde illere göre “dur ihtarı” yapılmadan ateş açılarak öldürülen toplam kişi sayısı nedir?
  • Olayın yaşandığı Fahrettin Kerim Gökay Caddesi üzerinde çok sayıda mobese kamerası olmasına rağmen, mobeselerin devre dışı olduğu iddiaları doğru mudur?

Polis kurşunuyla 239 kişi hayatını kaybetti

Polis şiddetine maruz kalan bireylere ve ailelerine hukuksal, rehabilitasyon ve adaptasyon konularında hizmet sağlayan Baran Tursun Vakfı’nın Polis Şiddeti ve Yargısız İnfazlar Veri Bankası’na göre, 239 kişi polis kurşunuyla hayatını kaybetti.

Çağdaş Hukukçular Derneği verilerine göre, 2007-2020 yılları arasında polisin ‘dur’ ihtarına uymadığı için öldürülen kişi sayısı 403 olarak kaydedildi.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nın (TİHV) Türkiye İnsan Hakları Raporu’na göre, 2020 yılı içinde 23 ayrı olayda yargısız infaz, dur ihtarı, rastgele ateş açma, cinsel saldırı sonucu intihara sürükleme ve polis baskınları sonucu 3’ü çocuk 15 kişinin yaşamını yitirdiği, 3’ü çocuk 13 kişinin ise yaralandığı tespit edildi.