Haber: Fırat Yücel
2017’de resmî açıklamaya göre “elektrik kontağı” sebebiyle yanan Batman Yılmaz Güney Sineması’nın, Batman Belediyesi’ne Mart 2020’de atanan kayyım yönetimi tarafından süs havuzuna çevrileceği bildiriliyor. Mezopotamya Ajansı’nda Metin Yoksu’nun belediye kaynaklarından edindiği bilgiye göre, sinemanın bulunduğu alan Atatürk Parkı’na dahil edilerek süs havuzu yapılacak. 2017’deki yangının ardından o zamanki kayyım yönetimi tarafından yıkılan sinemanın bulunduğu arazinin çevresindeki çitlerin kaldırıldığı ve kazı çalışmalarının başladığı bildiriliyor.
2004 yılında Turgut Özal Bulvarı’nda inşa edilen sinema, Batman Büyükşehir Belediyesi tarafından Batman-Hasankeyf Kültür Festivali ile halkın hizmetine açılmıştı. Birçok festivale ev sahipliği yapan Yılmaz Güney Sineması, 2016’te Batman Büyükşehir Belediyesi’ne kayyım atanıncaya dek faaliyetlerini sürdürmüştü. Emek Bizim İstanbul Bizim inisiyatifinin kendisiyle yaptığı söyleşide sinemanın müdürü Dicle Anter, sinemanın Aralık 2016’da yenilenmiş haliyle açılmasının planlandığını, fakat belediyeye kayyım atanmasıyla birlikte bunun gerçekleşemediğini dile getirmişti. Kayyım yönetiminin yanıp yıkılan sinemanın geleceğini belirlemek için “cami mi, sinema salonu mu, yeşil alan mı” sorusunu yönelttiği anket çalışması kamuoyunda büyük tepki toplamıştı. Şehir halkı “sinema salonu”nu tercih etse de söz konusu anket çalışması, kayyım yönetiminin araziyi farklı bir şekilde kullanmaya hazırlık yapmasının işareti olarak değerlendirildi.
31 Mart 2019 Yerel Seçimleri’i kazanan Halkların Demokratik Partisi’nin eşbaşkanları Mehmet Demir ile Songül Korkmaz, Yılmaz Güney Sineması’nı eskiden bulunduğu yerde yeniden yapma kararı almış, 23 Mart 2020 tarihinde atanan kayyımla birlikte proje tekrar rafa kaldırılmıştı.
Batman Yılmaz Güney Sineması’nda yapılan gösterimler davalara ve hapis cezalarına da konu oldu. Hem Bakur (Kuzey, 2015) belgeselinin yönetmenleri Çayan Demirel ve Ertuğrul Mavi’ye açılan davada, hem de Nûjin (Yeni Yaşam, 2014) belgeselinin yönetmeni Veysi Altay’a açılan davada söz konusu filmlerin Yılmaz Güney Sineması’nda yapılan gösterimleri ve sinemaya asılan afişleri suç unsuru sayılmıştı. Nûjin davasında sinemanın müdürü Dicle Anter de 2 yıl bir ay hapis cezasına çarptırıldı. İstinaf mahkemesinin hükmünü bozduğu dava, 16 Temmuz 2020’de yapılan tekrar görülmeye başlandı.
Açılışını yaptığı 2005’ten 2016’daki kayyım atamasına kadar Yılmaz Güney Sineması’na emek veren Dicle Anter sinemanın tarihini Serbest Kürsü köşemizde anlatıyor.