Şu An Okunan
İçeriden

İçeriden

 

İçeriden
13′ 06”, 2020, Türkçe/Kürtçe (Türkçe altyazılı)
Kamera ve kurgu: Elif Ergezen
İngilizce altyazı çeviri: Yetkin Nural
Kürtçe-Türkçe çeviri: Devrim Demir, Mahdî Ahmedpouryan

“Ya istediğiniz böyle bir yaşam değilse?” İçeriden adlı video-denemesini bu soru üzerine kuruyor Elif Ergezen. Herzog’un penguenleri beliriyor karantina ekranlarında. Kadrajdan çıkıyor biri, başka bir yaşama doğru… Koronavirüs salgınıyla birlikte, evde kalma lüksüne sahip olan insanlar evlerine kapattılar kendilerini, yaşamlarını muhafaza etmek için. Aynı dünyada, bunun tam aksini yapanlar da var: Daha adil bir yaşam için yaşayanların dünyasını geride bırakmayı, kadrajdan çıkmayı göze alanlar. Ergezen İçeriden’de bir yandan karantina sürerken mektuplara, şiirlere ve filmlere sığınıyor, diğer yandan da bize adil yargılanma talebiyle ‘yaşam grevi’ yapanların sözlerini, düşüncelerini taşıyor. Ama ‘içeriden dışarıya’ değil, sadece ‘içeriden’. Zira Ergezen’inki, sadece hapistekilerin değil imkânı olan herkesin içeride olduğu bir zamanda içerisi ve dışarısı, hapishane ve dış dünya, tutukluluk ve özgürlük gibi mevhumlar arasındaki sınırları sorgulayan bir film.

Elif Ergezen
Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi’ni bitirdikten sonra Sorbonne Üniversitesi’nde sinema üzerine yüksek lisansını yaptı. Yönettiği belgeseller arasında, Laz şair Hasan Helimişi’nin yaşam öyküsü üzerine kurulu Şairin Ölümü (2009) ve 10 Ekim Ankara Katliamı’nda hayatını kaybeden Elif Kanlıoğlu’nu anlatan Elif (2017) yer almaktadır. Birçok filmin kurgusunda da rol alan Ergezen, 2007’den bu yana da çocuklarla film atölyeleri yapıyor. ‘Evro’ adlı bir çocuk kitabının yazarıdır.

Altyazı Fasikül: Özgür Sinema’nın İçeriden Dışarıya serisi kapsamında gerçekleştirilmiştir. 16 Haziran 2020’de, filmin ilk gösteriminin ardından Elif Ergezen’le gerçekleştirilen canlı sohbet için tıklayınız

Click here for the version of the film with English text