Şu An Okunan
Video-eylemci ve Belgeselci Kazım Kızıl’a Hapis Cezası

Video-eylemci ve Belgeselci Kazım Kızıl’a Hapis Cezası

2017’de referandum protestoları sırasında video çekerken gözaltına alınan ve üç ay tutuklu kalan video-eylemci Kazım Kızıl’ın davası 11. duruşmasında sonuçlandı. Kızıl, “toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet” suçundan beraat ederken, “Cumhurbaşkanı’na hakaret” suçundan 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, Kızıl’ın cezaevinde tutulduğu süreyi göz önünde bulundurarak cezanın infaz edilmeyeceğine hükmetti.

Kızıl, 17 Nisan 2017’de Anayasa değişikliği referandumu sonrasında Yüksek Seçim Kurulu’nun mühürsüz zarf kararını İzmir’de protesto edenleri haberleştirmek üzere eylemi takip ederken gözaltına alınmıştı. Dört gün sonra çıkarıldığı mahkeme Kızıl’ın beraber gözaltına alındığı altı öğrenciyle beraber tutuklanmasına karar verdi. “Cumhurbaşkanına hakaret” ve “2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Kanunu’na muhalefet” suçlamasıyla açılan davanın 10 Temmuz 2017’de görülen ilk duruşmasında mahkeme Kızıl ve altı öğrencinin adli kontrol şartıyla tahliye edilmesine karar verdi. Yaklaşık iki yıl boyunca devam eden dava süreci 19 Haziran 2019’da görülen 11. duruşmada tamamlandı. Kazım Kızıl, “toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet” suçundan beraat etti, ancak “Cumhurbaşkanı’na hakaret” suçundan 1 yıl 3 ay hapis cezası aldı.

Ekim 2018’den bu yana emniyet tarafından el koyulan arşivini geri alma mücadelesi sürdüren video-eylemci Oktay İnce de karar sonrasında İzmir’de “Belgesel Yargılanamaz – Kazım Kızıl Onurumuzdur” pankartı açtı ve kararı protesto etti.

Kazım Kızıl Kimdir?

Ölmez Ağaç: Yırca Direnişi (2014), Neredesin Arkadaşım (2017) ve Emel Anne (2019) gibi filmlerin yönetmeni Kazım Kızıl, ekoloji, insan hakları ve toplumsal hareketler konularına odaklanan kısa videoları ve belgeselleriyle tanınıyor. 2005’ten beri fotoğrafçılık yapan, video aktivizm sürecine ise Gezi Parkı protestoları sırasında hız veren Kızıl, zamanla belgesel filmler ve kısa videolar üretmeye başladı. Özellikle Yırcalıların termik santrallere karşı gösterdiği direnişi belgelediği filmiyle hem ilgi gördü hem de kendisini direnişin bir parçasına dönüştüren tavrıyla dikkat çekti. Kızıl’ın Ali İsmail Korkmaz’ın annesi Emel Korkmaz’ın adalet mücadelesini belgeselleştirdiği son filmi Emel Anne, Eskişehir’de prömiyerini yaptıktan sonra Haziran ayında 12. Documentarist İstanbul Belgesel Günleri’nde gösterilmişti.

Kazım Kızıl’ın video ve filmlerini buradan izleyebilirsiniz.

Kızıl, tutuklu kaldığı dönemde tutuklanma sürecini ve video aktivizm yolculuğunu açıkladığı bir mektup da yayınlamıştı.

Kaynaklar:
https://m.bianet.org/bianet/toplum/185802-belgeselci-kizil-ve-6-ogrenci-tutuklandi

https://m.bianet.org/bianet/insan-haklari/188184-video-aktivist-kazim-kizil-ve-6-ogrenciye-tahliye

http://susma24.com/kazim-kizila-hapis-cezasi/