Netflix’in üçüncü Türkiye yapımı olmaya hazırlanan Aşk 101 adlı dizi, henüz yayınlanmadan sosyal medyadaki bir homofobi kampanyasının hedefine dönüştü. Dün 13:48’de dizi adına açılmış resmî olmayan bir hesaptan atılan tweet’te Aşk 101’deki karakterlerden birinin eşcinsel olduğu iması paylaşıldı. Ardından Son Laik Bükücü adlı bir Twitter kullanıcısının bu tweet’i paylaşarak diziyi hedef göstermesiyle birlikte Aşk 101 ve Netflix’e yönelik tepkiler oluştu. Son Laik Bükücü’nün LGBTİ+ bireyleri bir terör örgütü olarak niteleyen paylaşımları da bulunuyor.
Netflix’i yapımlarının birinde eşcinsel bir karaktere yer vermekle suçlayan Twitter kullanıcılarından bazıları Netflix üyeliklerini iptal etti. Kampanya sonrasında Aşk 101 dizisine tepki amacıyla açılan homofobik #netflixadamol hashtag’i trend topic oldu. Buna karşıt olarak kampanyaya tepki gösterenler de söz konusu.
#netflixadamol‘u trend ettiren herkes bizi görene kadar, daha da varız daha da varız. #ask101 pic.twitter.com/LdAymUvFIF
— ODTÜ LGBTİ+ 🌈 (@odtulgbti) April 8, 2020
Televizyonda türlü türlü kadın döven karakterler varken mafya içerikli diziler varken bunlara gıkınız çıkmadı da insanların para ödeyerek izlediği sitede ki eşcinsel karaktere mi bu kadar takıldınız? İflah olmazsınız #loveislove #Ask101 #adamolnetflix pic.twitter.com/snm8OScZhq
— Haktan Özparlak (@Haktanzparlak1) April 9, 2020
Tweet’i atan “love101netflix” adlı resmî olmayan hesap olay sonrasında hızlıca kapatılırken aynı adın farklı versiyonunu kullanan başka hesaplar dizi hakkındaki homofobik karalama kampanyasını sürdürdü.
Sosyal medyada yaşananlar üzerine 10 Nisan’da resmî Twitter hesabından bir açıklama yapan Netflix Türkiye, “dizinin adı kullanılarak açılan sahte hesaplardan yanlış bilgi yayıldığını” belirterek karakterlerle ilgili iddiaları yalandı. RTÜK başkanı Ebubekir Şahin ise Aşk 101 dizisine yönelik homofobik kampanyayı “milli ve manevi değerler” kapsamında değerlendirerek, “RTÜK yönetimi olarak toplumumuzu rahatsız edecek her türlü yayın içeriğine geçit vermemekte kararlıyız” ifadesini kullandı. Netflix’le iletişim kurup kendilerini sözlü olarak uyardıklarını söyleyen Şahin, şirketin “dizi karakterlerine ilişkin dolaşan iddiaların asılsız olduğunu” açıkladığını da vurguladı. Hatırlanacağı üzere Ağustos 2019’da yayınlanan yönetmelikle, Netflix, Puhu TV ve BluTV gibi dijital yayın platformları RTÜK’ün denetimine girmişti.
24 Nisan’da Aşk 101’in ilk sezonu yayınlandı ve dizide Osman dahil, herhangi bir eşcinsel karakter olmadığı görüldü. Ancak ilk sezonun hikâye akışında Osman’ın sevgilisinin olmaması, Netflix’in diziyi yayınlamadan önce belli kısımları kestiği iddialarının yanı sıra bazı izleyicilerin Osman’ı eşcinsel olarak hayal edip benimsemesini ya da başka erkek karakterlere yakıştırmasını (seyir jargonunda shipping) da beraberinde getirdi.