10. Malatya Film Festivali, En İyi Oyuncu ödülüne yönelik tepkiler sonucu Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından iptal edildi. Ödül bu yıl kadın-erkek ayrımı yapılmadan verilecekti. Basın bülteninde “cinsiyetsiz” ifadesini kullanan festival komitesi hedef gösteriliyor.
Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen, bu yıl Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı (TÜRSAK) Başkanı Elif Dağdeviren’in koordinasyonunda, 1-5 Aralık 2020 tarihlerinde 10. kez gerçekleştirilecek olan Malatya Film Festivali iptal edildi. Malatya Büyükşehir Belediyesi, kararın nedeni olarak, bu yıl erkek ve kadın ayrımı yapılmadan verilecek olan En İyi Oyuncu ödülüyle ilgili bir basın bülteninde “cinsiyetsizlik” ifadesinin yer almasını gösterdi. Söz konusu basın bülteniyle ilgili yapılan haberlerde, En İyi Oyuncu ödülünden “Türkiye’nin Cinsiyetsiz İlk Oyuncu Ödülü” olarak bahsediliyor. AKP’li Selahattin Gürkan’ın başkanı olduğu Malatya Büyükşehir Belediyesi konu hakkında yaptığı açıklamada, cinsiyetsizlik ibaresinin “bütün dünyayı ve geleceğimizi tehdit eden, değerlerimiz ile bağdaşmayan bir yaklaşımın tezahürü” olduğunu belirterek, söz konusu metni kaleme alan Film Festivali Komitesi hakkında inceleme başlatılacağını duyurdu. Bilindiği üzere, Berlin Film Festivali de, En İyi Oyuncu ödüllerinin festivalin 71. yılında erkek-kadın ayrımı yapılmaksızın verileceğini açıklamıştı. İngilizcede gender-neutral olarak adlandırılan uygulamada ödüller ‘toplumsal cinsiyet ayrımı gözetilmeksizin’ veriliyor.
10. Malatya Uluslararası Film Festivali hakkında, kimi mecralarda yayınlanan haberlerin Büyükşehir Belediyemizce kaleme alınmadığını ve Büyükşehir Belediyemizi bağlamadığını içerir basın açıklamamızdır.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur… pic.twitter.com/YM5Kk8GxiA
— Malatya Büyükşehir Belediyesi (@MalatyaBelTr) November 14, 2020
Söz konusu basın bültenine yönelik tepkiler, Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı’nın 14 Kasım’da Twitter hesabından yaptığı bir paylaşım sonucu oluşuyor. Bıyıklı, paylaşımında festivalin bültenindeki ifadeye dikkat çekerek, “Cinsiyetsiz Toplum dayatmasına Ak Partili bir belediye neden alet oluyor? Malatya ayağa kalk Malatya!” ifadelerini kullanıyor. Sonrasında Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Malatya İl başkanı Mehmet İlker Dönmezer de Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, belediye başkanı Selahattin Gürkan’dan “cinsiyetsizlik kavramını bizlere normalleştirme çabalarına engel olmasını” beklediklerini duyurmuştu.
Malatya Film Festivali’nin basın bülteninde şu ifade geçiyor:
“Türkiye’nin Cinsiyetsiz İlk Oyuncu Ödülü 10. Malatya Uluslararası Film Festivali’nde Sahibini Bulacak!”
Cinsiyetsiz Toplum dayatmasına Ak Partili bir belediye neden alet oluyor?
Malatya ayağa kalk Malatya!
— Mahmut Bıyıklı (@mahmut_biyikli) November 14, 2020
Öte yandan, sosyal medyada konuyla ilgili festivalin koordinasyonunu üstlenen TÜRSAK başkanı Elif Dağdeviren’in hedef gösterildiği paylaşımlar da yapılmakta. Yeni Akit yazarı Abdurrahman Dilipak, “Malatya film festivali içeriğini düzenleyen vakfın yöneticisi” notuyla birlikte Dağdeviren’in Facebook profilini Twitter hesabından paylaştı.
Hatırlanacağı üzere Elif Dağdeviren, AKP’li belediye başkanı Menderes Türel’in başkanlığında 2014’te düzenlenen 51. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin festival direktörlüğünü de üstlenmişti. Festivalin ön jürisi tarafından Ulusal Belgesel Yarışması’na seçilen Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek (2014) filmi festival programından çıkartılmış, sinemacıların Gezi Direnişi’ni anlatan belgeselin sansürlenmesine tepki göstermesi üzerine festivalin iptali gündeme gelmişti. Dağdeviren’in direktörlüğündeki festival komitesinin, filmin belirli kısımlarının sansürlenerek festivalde yarışma dışı gösterilmesi önerisini yapması üzerine birçok film ve jüri üyesi festivalden çekildiğini açıklamış, Belgesel Yarışması gerçekleştirilememişti. Dağdeviren, 2015 ve 2016 yıllarında da Menderes Türel başkanlığında düzenlenen, ismi değiştirilerek belgesel ve kısa film yarışmaları kaldırılan Antalya Film Festivali’nin direktörlüğünü yapmayı sürdürmüştü.