Yarasa Kuşu
14’ 05’’, 2020, Türkçe (İngilizce altyazılı)
Hikâye ve kurgu: Gökçe İnce
Organizasyon: Burcu Yalım, Öğünç Hatipoğlu, Gökçe İnce
Kamera: Gökçe İnce, Tamer Giray
Ses: Öğünç Hatipoğlu
Altyazı çeviri: Yetkin Nural
Bir baraj yapımı sırasında mağaralarını terk eden yarasalar köylülerin gündemine girerler. Göze görünmeyen bu gece kuşlarıyla ilgili köyde söylentiler dolaşmaya başlar. Nereye gittiğini bilmemektedir bu kuş; yuvası yoktur, devamlı uçar, gece çalışıp havada sinek kaparak karnını doyurur… Gökçe İnce, Yarasa Kuşu’nda, 2010’da Balıkesir’in Sarnıç köyünde çektiği görüntüleri Korona zamanlarında yeniden ziyaret ediyor; yarasalardan geçtiği söylenen bir virüsün “insanların dünyası”nı tepetaklak ettiği zamanlarda. Thomas Nagel’in 1974 tarihli “Bir Yarasa Olmak Neye Benzer?” makalesinden esinlenen İnce, insanın -tıpkı kendisi gibi memeli bir hayvan olsa da- yarasa olmanın, yarasa gibi yolunu bulmanın nasıl bir şey olduğunu anlamasının imkânsızlığı üzerine bir masal anlatıyor. Yarasa Kuşu’nda yarasa, insanın bilgisiyle kuşatamadığı, kavrayamadığı, ele avuca gelmediği gibi gözden de kaçan mitolojik bir karaktere dönüşürken, insanları da diğer hayvanların bakış açılarından izliyoruz.
Gökçe İnce
ODTÜ Kimya lisans, Endüstri Ürünleri Tasarımı ve Bilgi Üniversitesi Sinema Televizyon yüksek lisanslarından mezun oldu. Belgesel alanında yönetmen, kurgucu ve yapımcı olarak çalışıyor. Müezzin (Sebastian Brameshuber, KGP, 2009), Benim Çocuğum (Can Candan, Surela Film, 2013), Focus on Infinity (Jörg Burger, Michief Films, 2013) ve Anadolu Kültür’ün BAK (2012-2017) kısa film projelerinde kurguculuk yaptı. Hareketin Özgür (2018) ve Sokakların Sesi (2019) adlı kısa belgesellerin yönetmeni. Çocuklarla video atölyeleri düzenliyor ve ‘Babamla Podcast’ isimli uzayda geçen filmlerin konuşulduğu bir podcast yayınlıyor.
Bu film Altyazı Fasikül: Özgür Sinema’nın İçeriden Dışarıya serisi kapsamında gerçekleştirilmiştir. 4 Ağustos 2020’de, filmin ilk gösteriminin ardından Gökçe İnce’yle gerçekleştirilen canlı sohbet için tıklayınız.