1995’ten beri zorla kaybettirilen yakınlarını arayan Cumartesi Anneleri/İnsanları, otuz yıldır devam eden onurlu mücadelelerini bir film aracılığıyla hatırlatıyor. Direnişin yıl dönümüne özel hazırlanan etkinlik kapsamında Walter Salles imzalı Hâlâ Buradayım izleyiciyle buluşacak. Marcelo Rubens Paiva’nın anı kitabından uyarlanan film, Brezilya’daki askeri diktatörlük döneminde yaşanan gerçek bir trajediyi, Rubens Paiva’nın zorla kaybedilişini ve eşi Eunice Paiva’nın adalet arayışını anlatıyor. 20 Mayıs Salı günü saat 20:00’de, Kadıköy Sineması’nda gerçekleşecek gösterim herkese açık ve katılım ücretsiz.
Cumartesi Anneleri/İnsanları, kayıplarının akıbetini sormak ve adalet talep etmek için 27 Mayıs 1995’ten bu yana Galatasaray Meydanı’nda bir araya geliyor. Türkiye’de güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındıktan sonra kaybedilen yakınlarının izini süren aileler ve hak savunucuları, yıllardır inkârla, cezasızlıkla ve yasaklarla karşı karşıya kalmalarına rağmen kamusal hafızayı diri tutmakta ısrar ediyor. Oturma eylemleri kimi zaman yasaklanıyor, meydan polis şiddetiyle kapatılıyor; ancak kayıpların fotoğraflarını taşıyan eller, her koşulda “Failler belli, kayıplar nerede?” sorusunu sormaktan vazgeçmiyor.

Aynı zamanda Türkiye’nin en uzun süreli sivil itaatsizlik eylemini gerçekleştiren Cumartesi Anneleri/İnsanları, otuz yıldır devam eden onurlu mücadelelerini bir film aracılığıyla hatırlatıyor. Bu kapsamda Walter Salles’in Yabancı Dilde En İyi Film dalında Oscar’a layık görülen filmi Hâlâ Buradayım (Ainda Estou Aqui, 2024) 20 Mayıs Salı akşamı Kadıköy Sineması’nda izleyiciyle buluşacak.
Marcelo Rubens Paiva’nın anı kitabından uyarlanan Hâlâ Buradayım, 1971 yılında askeri diktatörlüğün yoğun baskısı altındaki Brezilya’da geçiyor. Hikâyenin merkezinde, eski milletvekili ve mühendis Rubens Paiva’nın evinden alındıktan sonra bir daha geri dönememesi yer alıyor. Bu kayboluşun ardından eşi Eunice Paiva, beş çocuğuyla birlikte hem ailesini ayakta tutmaya çalışıyor hem de Rubens Paiva’nın akıbetini öğrenmek için mücadele ediyor. Eunice Paiva’nın kişisel direnişi üzerinden, devlet şiddetinin gündelik hayattaki yansımalarına ve otoriter rejimlerin toplumsal dokuyu nasıl tahrip ettiğine dair güçlü referanslar sunan film; zorla kaybedilenlerin yakınlarının yaşadığı adaletsizlik, belirsizlik ve bellek gibi mefhumlar ekseninde şekilleniyor. Bireysel travmalarla kolektif hafıza arasındaki ilişkiye eğilerek devlet şiddetinin yarattığı görünmeyen acıları görünür kılan film, anlatısıyla Türkiye’de kayıplarını arayanların mücadelesini çağrıştırıyor.
Cumartesi Anneleri/İnsanları, insan haklarına duyarlı tüm izleyicileri bu anlamlı gösterime davet ediyor.