Şu An Okunan
Gezi Yargılanamaz

Gezi Yargılanamaz

18 Şubat’ta Silivri’de görülen altıncı duruşmanın ardından kararını açıklayan İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi “yüklenen suçların işlendiğine dair mahkumiyete yeter derecede hukuka uygun somut ve kesin delil bulunmadığı” gerekçesiyle Osman Kavala ve yapımcı Çiğdem Mater’in de aralarında bulunduğu 10 sanığın beraatine karar verdi ve tutuklu Osman Kavala’nın tahliyesine hükmetti. Bununla birlikte mahkeme Can Dündar, Mehmet Ali Alabora ve Ayşe Pınar Alabora gibi yurtdışında bulunan 6 sanığın dosyasının ayrılmasına karar verdi.

Mücella Yapıcı, Can Atalay ve Yiğit Aksakoğlu’nun da müebbet hapis istemiyle yargılandığı davada verilen beraat kararları davayı takip edenler tarafından sevinçle karşılanırken Gezi Direnişi döneminde yaşanan birliktelik ve dayanışma ortamı yeniden gündeme geldi. Kararın ardından, Emek Sineması’nın yıkımına karşı verilen mücadelenin de önemli aktörlerinden olan mimar Mücella Yapıcı, Gezi Direnişi’nde yaşamını yitirenleri anarak “Gezi yargılanamaz, Gezi onurdur, Gezi kirletilemez” dedi.

Ancak yargılandığı davadan beraat kararı çıkan ve tahliyesine hazırlanan Osman Kavala hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca 15 Temmuz darbe girişimi soruşturması kapsamında apar topar bir gözaltı kararı çıkarıldı ve Kavala’nın tahliyesine izin verilmedi. 24 saatlik gözaltı süresinin ardından Kavala hakkında yeniden tutuklama kararı çıkarılırken, kendisinin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca aynı dosyadan 11 Ekim 2019’da “Tutuklama tedbiri ölçülü değil” gerekçesiyle resen tahliye edildiği ortaya çıktı. Böylelikle 840 gün boyunca hukuksuz biçimde cezaevinde tutulan Kavala, hakkında verilen beraat kararı sonrası daha önce tahliye edildiği bir davada yeniden tutuklanmış oldu. Öte yandan Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun Gezi Davası’nda beraat kararı veren hâkimler hakkında inceleme ve soruşturma başlatmış olması da davanın siyasi boyutunu ortaya koymakta.