Şu An Okunan
Armenak Bakırcıyan Belgeseline Yasak

Armenak Bakırcıyan Belgeseline Yasak

1970’lerin Türkiye solunun önde gelen figürlerinden olan, Ermeni devrimci Armenak Bakırcıyan’ın (Orhan Bakır) hikâyesini anlatan Alnında Kılıç Yarası: Armenak (2019) belgeselinin İstanbul ve Ankara’da gerçekleştirilmesi planlanan gösterimleri yasaklandı. 26 Ocak 2020 tarihinde Kartal Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nde yapılacak gösterim Kartal Kaymakamlığınca yasaklanırken, 2 Şubat 2020’de Tüm Bel-Sen Genel Merkezi’nde yapılacak gösterimse Ankara Valiliği tarafından yasaklandı.

Yönetmenliğini Nurcan Yıldırım’ın yaptığı belgeselde, Diyarbakır’ın Gavur Mahallesi’nde yoksul bir Ermeni ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen, İstanbul Edebiyat Fakültesi’ndeki öğrencilik yıllarında ismini Orhan Bakır olarak değiştiren Armenak Bakırcıyan’ın hayat hikâyesi anlatılıyor. Belgeselde, Bakırcıyan’ın Surp Haç Tıbrevank Ermeni Lisesi’nde yatılı öğrenci olduğu dönem tanıştığı Hrant Dink’le olan mücadele arkadaşlığına da değiniliyor ve Dink’in eşi Rakel Dink’le yapılmış bir söyleşi de yer alıyor. TİKKO üyesi olan ve 13 Mayıs 1980’de Elazığ, Karakoçan’da jandarmayla girdiği çatışmada genç yaşta hayatını kaybeden Bakırcıyan’ı anlatan belgesel, gayrimüslim devrimcilerin dönemin sol hareketlerindeki yerlerine ışık tutan öğeler içeriyor. Alnında Kılıç Yarası: Armenak’ta Bakırcıyan’ın 2014’te hayatını kaybeden annesi Meryem Bakırcıyan’la yapılmış kapsamlı bir söyleşi de yer alıyor.

Belgeselin gösterimlerinin engellenmesi üzerine, Mayıs Kolektifi tarafından Change.org’da yasağı kınayan bir kampanya başlatıldı. Kampanya metninde, yasaklama kararları Türkiye devletinin “Ermenilere yönelik tarihsel düşmanlığı” ile ilişkilendiriliyor ve belgesele yönelik yasağın derhal kaldırılması isteniyor. Hatırlanacağı üzere Tunceli Valiliği 2016 yılında Bakırcıyan için yapılan anıt mezarı yıktırmıştı.

Change.org kampanyası için tıklayın