Şu An Okunan
‘Dayı’nın Setinde Taciz Gündemi

‘Dayı’nın Setinde Taciz Gündemi

Tarsus’ta çekimleri süren Dayı: Bir Adamın Hikâyesi filmi bir kez daha set esnasında yaşanan bir taciz olayıyla gündemde. Çocuk oyuncu koçu Yağmur Çağlan’ın, filmin görüntü yönetmeni Mehmet Türksoy Gölebeyi tarafından sözlü tacize uğramasının ardından olay yargıya intikal etmiş durumda.

Daha önce oyuncu Ufuk Bayraktar’ın bazı set emekçilerine yönelik saldırgan davranışlarıyla gündeme gelen, yapımcılığını Zyef Film Yapım ve Ubay Film Yapım’ın üstlendiği Dayı: Bir Adamın Hikâyesi filmi bu kez de sette yaşanan bir sözlü taciz olayıyla gündem yarattı. Sette çocuk oyuncu koçu olarak görev yapan Yağmur Çağlan, 7 Ağustos tarihinde yaptığı bir açıklamayla 4 Ağustos tarihinde filmin görüntü yönetmeni Mehmet Türksoy Gölebeyi tarafından sözlü tacize uğradığına dair bir açıklama yaptı. Çekimler için sette bulunan bir atın cinsel organı üzerinden gelişen sözlü tacizin tüm detaylarına açıklamasında yer veren Çağlan, psikolojik şiddet ve sözlü tacize uğradığı gerekçesiyle yapım ekibi ve avukatı aracılığıyla Gölebeyi hakkında suç duyurusunda bulundu.

Yağmur Çağlan’ın açıklamasına cevap niteliğinde bir karşı açıklama yayınlayan Görüntü Yönetmenleri Derneği, olayın yargıya taşındığını ifade etti ve sözlü tacizle suçlanan Mehmet Türksoy Gölebeyi’nin olay hakkındaki yazılı beyanına yer verdi. Açıklamasında -adını sonradan öğrendiğini belirttiği- Çağlan’ın yaşanan olay hakkındaki ifadelerini doğrulamasına rağmen sözlü tacizde bulunduğunu kabul etmeyen Gölebeyi, kendisinin söylendiği gibi atın cinsel organıyla ilgili şaka yapmadığını, Çağlan ve yanındaki diğer ekip arkadaşlarını kızışan atın tehlikesine karşı uyardığını iddia etti. Gölebeyi’nin bunun yanı sıra, tacizle ilgisinin olamayacağını meslek tecrübesiyle ilişkilendiren açıklamasının sosyal medyada büyük tepki çekmesinin ardından Görüntü Yönetmenleri Derneği ilgili paylaşımı silerken Susma Bitsin Platformu bu durumu ifşa eden bir paylaşım yaparak Görüntü Yönetmenleri Derneği’ni özeleştiriye davet etti.

11 Ağustos’ta konuyla ilgili bir paylaşım yapan Sinema-TV Sendikası, olayın yargıya intikal ettiğini ifade ederek tarafların karşılıklı açıklamalarının yanı sıra, film ekibinin bir kısmının imzaladığı Mehmet Türksoy Gölebeyi’ye destek mesajına da yer verdi. Sinema TV Sendikası’nın kadının beyanını esas alan bir tavır gözetmemesi ve açıklamasında yer alan, “her türlü tacizin, konum ve cinsiyetten kaynaklanan mobingin şiddet ve ağır itham içeren karalama girişimlerinin karşısında duracağız” ifadesi ise sosyal medyada tepki çekmeye devam ediyor.


Dayı: Bir Adamın Hikâyesi filmi, daha önce başrol oyuncusu Ufuk Bayraktar’ın çekimler esnasında kuaför Metin Tektaş ve makyöz Alev Ünal Nayir’e ağır tehditler ve saldırıda bulunmasının ardından yaşanan krizle gündeme gelmişti. Olayın ardından Tektaş ve Nayir, Bayraktar hakkında suç duyurusunda bulunmuş ve can güvenlikleri olmadığı gerekçesiyle işten ayrılmak zorunda kalmışlardı.