Şu An Okunan
Set Çalışanlarından Ortak Açıklama: “Tüm Setler Durdurulsun”

Set Çalışanlarından Ortak Açıklama: “Tüm Setler Durdurulsun”

15 Mart 2020 günü sektör bileşenlerinin bir araya gelerek aldığı karar sonrasında bugün yapılan ortak açıklamada Dünya Sağlık Örgütü’nün Corona virüsünün yayılmasına karşı aldığı önlemler doğrultusunda tüm çalışmaların en az 2 hafta boyunca durdurulması gerektiği vurgulandı. SEYAP (Sinema Eseri Yapımcıları Meslek Birliği), Sinema-TV Sendikası, ÇASOD (Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği), FilmYön (Film Yönetmenleri Derneği), GYD (Görüntü Yönetmenleri Derneği), SenaristBir, Oyuncular Sendikası ve daha birçok sektör bileşeninin imzasını taşıyan açıklamada dizi, sinema ve reklam setlerindeki çalışma koşullarının yoğun insan ve ekipman sirkülasyonu barındırdığı ifade edilirken sağlıklı bir çalışma ortamı oluşturmanın giderek zorlaştığı söylendi ve ilgili tüm bakanlıklara setlerin durdurulması için çağrı yapıldı.

Açıklamayı “geç kaldık dememek için” notuyla tamamlayan meslek örgütleri, sosyal medyadan yapılan paylaşımlarında #ÇokGeçOlmadan, #Covid19 ve #ÖnceCanGüvenliği hashtag’lerini kullandılar.

Açıklamanın ardından ilk set durdurma kararı Limon Yapım’dan geldi. Sosyal medyadan yapılan açıklamada “farklı bir duyuru gelene kadar 16 Mart 2020’den itibaren Savaşçı ve Bir Annenin Günahı adlı dizi projelerimizin çekimlerine ara verme kararı alıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Öte yandan dün akşam farklı kolektif ve kurumlardan aktivistlerin girişimleriyle sosyal medyada başlatılan #işiştengeçmeden kampanyasında “salgın süresince ücretli izin” hakkına vurgu yapılmıştı. Kampanya dahilinde göçmenlere sağlık hizmeti, ücretsiz sağlık hizmeti ve siyasi suçlardan haksız yere tutuklu olanların derhal tahliye edilmesi çağrıları da vurgulanmıştı.

Corona virüsünün dünya çapında etkileri sürerken başta ABD olmak üzere Çin ve İtalya gibi salgının ciddi biçimde yayıldığı pek çok ülkede yapım şirketleri birçok film ve dizinin çekimlerine ara verildiğini duyurmuştu. Çekimlerine ara verilen yapımlar arasında Matt Reeves’in yönetmenliğinde çekilen yeni Batman filmi The Batman, yeni Görevimiz Tehlike filmi ve Netflix’in fenomen dizilerinden Stranger Things’in yanı sıra Guillermo del Toro ve Ridley Scott gibi isimlerin yeni projeleri yer alıyor.