Şu An Okunan
Beş Harfliler Kadın Demek

Beş Harfliler Kadın Demek

Talat Bulut’un Deniz Gedizlioğlu’na 5Harfliler’de yazdığı bir yazı nedeniyle açtığı dava, 10 Eylül 2020’de İstanbul’da görülen duruşma ile devam etti. 25 Ocak 2021 tarihine ertelenen davada Gedizlioğlu’nun avukatlığını yapan Sena Yazıbağlı’na bağlandık: “Beş Harfliler kadın demek esasen.”

Yasak Elma (2018-) adlı dizinin çekimleri esnasında bir kostüm asistanına cinsel saldırıda bulunması dolayısıyla Talat Bulut hakkında açılan taciz davası, delil yetersizliği sebebiyle düşmüştü. Dizideki rolüne devam eden Bulut, davanın düşmesi üzerine konu hakkında fikir belirten kişilere dava açmaya başladı. Bulut’un Yasak Elma dizisindeki rol arkadaşı Şevval Sam’a açtığı davada mahkeme takipsizlik kararı verirken, medya yazarı ve LGBTİ+ aktivisti Deniz Gedizlioğlu’na açtığı dava devam ediyor. Bulut, Gedizlioğlu’nun Yasak Elma dizisi hakkında 5Harfliler’de yayınlanan yazısında kendisine “prim yapma amacıyla hakaret ettiği”ni iddia etmiş ve davayı bu iddiaya dayandırmıştı. 10 Eylül 2020’de İstanbul Anadolu 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmanın ardından, Gedizlioğlu’nun avukatlığını yapan Sena Yazıbağlı dava sürecini Altyazı Fasikül için değerlendirdi.

Yazıbağlı yaptığı açıklamada Talat Bulut’un, hem taciz iddiasında bulunan kostüm asistanı hakkında, hem de oynadığı diziyi değerlendiren müvekkili hakkında “üzerimden prim yapmaya çalışıyorlar” ithamında bulunduğuna dikkat çekiyor. Müvekkili Deniz Gedizlioğlu’nun 5Harfliler sitesinin kuruluş amacına uygun olarak kadına karşı gerçekleştirildiği iddia edilen bir eylemi ve diziyi ele aldığını vurgulayan Yazıbağlı, ayrıca Anayasa Mahkemesi’nin yakın tarihli bir kararda “tacizci” ifadesinin kullanılması için para cezası verilmesini ifade özgürlüğüne aykırı bulduğunu da belirtiyor.

Talat Bulut’un yaptıkları savunma karşısında “40 yıl düşünse beş harflilerin kadın olduğunu bilemeyeceğini” ifade ettiğini söyleyen avukat Sena Yazıbağlı’nın konu hakkındaki açıklamasının tamamını paylaşıyoruz:

Talat Bey, hakkındaki taciz iddiasında bulunan set çalışanı kadın için de, taciz iddiasını ve oynadığı diziyi toplumsal cinsiyet rolleri bakımından kaleme alan yazar müvekkilim hakkında da aynı ithamda bulundu: “Üzerimden prim yapmaya çalışıyorlar.” Bu ifade son zamanlarda ceza alan Ahmet Kural ve partnerine şiddet uyguladığı iddiası ile yargılanan Ozan Güven’e de ait bir söylem.

Müvekkilim Deniz Gedizlioğlu Boğaziçi Üniversitesi mezunu olup yüksek lisansını Amerika’da Arizona Üniversitesi Kuzey Afrika ve Ortadoğu Çalışmaları programında yaptı. Medyadaki toplumsal cinsiyet rollerini ele aldığı tezin başlığı da ‘Aşk-ı Memnu: Uyarlama Sürecinde Modernleşme İdeallerine Karşı Bir İtiraz’. Aşk-ı Memnu dizisi ve romanını kıyaslayarak modernleşme ideallerinin toplumsal cinsiyet rolleri bağlamında nasıl yeniden yorumlandığını ve özellikle patriyarka karşısındaki güncel stratejileri tartışan bir çalışma.

Bu bağlamda Aşk-ı Memnu dizisi üzerine yüksek lisans tezi çalışmasının yanı sıra artan şiddet ortamında dizilerdeki karakterlerin de yansıttığı performansın toplumdaki karşılığı ve öğrenilmiş şiddetin pekişmesi üzerine pek çok yazısı bulunmaktadır.

5Harfliler sitesinin de kuruluş amacına uygun olarak kadına yönelik gerçekleştiği iddia edilen eylemi, bu nedenle diğer oyuncu Şevval Sam ile aralarındaki davaya da yansıyan gerginliği ve diziyi ele almış olan müvekkilim mevcut hakaret davası ile karşılaşmıştır. Beş Harfliler kadın demek esasen. Duruşmada Talat Bulut da bu savunmamız karşısında “40 yıl düşünse beş harflilerin kadın olduğunu bilemeyeceğini” ifade etti. Kadınların varlığı, nesneleşmesi, uğradığı şiddet boyutları görmezden geliniyor çoğu zaman. Pek çok kesim bunu konuşmaktan da imtina ediyor ve korkuyorlar. Bizlerden beş harfliler diye bahsettiklerini düşünmekte de haksız sayılmayız bu nedenle.

Geçtiğimiz günlerde Anayasa Mahkemesi 2016\8289 Başvuru Numarası ve 23\06\2020 Karar tarihli Meliha Kaplan başvurusu ile sivil toplum kuruluşları ve basın gibi kamu yararına iş yapan kurumlar hakkında çok önemli bir karar verdi.

AYM, 14 yaşında bir kıza cinsel istismarda bulunan failin dava devam ederken tahliye edilmesini kınayan kadın hakları platformu temsilcisine açıklamasında faile “tacizci” dediği için para cezası verilmesini ifade özgürlüğüne aykırı buldu.

Av. Sena YAZIBAĞLI, İzmir Barosu