Şu An Okunan
Dijital Sansürde Yeni Döneme Hazırlık

Dijital Sansürde Yeni Döneme Hazırlık

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın video-konferans yöntemiyle katıldığı bir AKP toplantısında sosyal medya mecralarının tamamının kaldırılmasını istedikleri yönündeki açıklamasının ardından çevrimiçi çalışan platformlar hakkında yeni bir düzenlemeye gidilmesi bekleniyor. Sosyal medya platformlarının Türkiye’nin hukuki ve mali yükümlülüklerini üstlenmekten kaçındığını belirten Erdoğan bu konuda kapsamlı bir düzenleme üzerinde çalıştıklarını, erişim engeli ve mali yaptırımlar gibi uygulamaları da içeren yeni düzenlemenin yasama dönemi bitmeden parlamentoya getirileceğini açıkladı.

Erdoğan’ın açıklamasında sosyal medya platformları arasında Netflix’in de adını geçirmesi geçtiğimiz sene yapılan düzenlemeyle RTÜK’ün denetimi altına alınan dijital gösterim platformlarının da bu yeni düzenlemenin kapsamına gireceği yönünde algılandı. Hürriyet Ankara temsilcisi Hande Fırat’ın açıklamalarına göre AKP’nin MYK toplantısında Netflix’in “LGBT dizi ve filmleri”nin gündeme geldiği ve bu yüzden Erdoğan’ın açıklamasında yer almış olabileceği konuşuluyor. Netflix daha önce RTÜK’ün talebiyle Designated Survivor adlı dizinin bir bölümüne Türkiye’den erişimin kaldırılmasıyla gündeme gelmişti. Diğer yandan Erdoğan’ın açıklamasının ardından RTÜK dijital gösterim platformu MUBI’ye gerekli ruhsatı alması için 72 saat süre tanırken MUBI gerekli işlemlerin yapıldığını sosyal medya hesaplarından paylaştı.

Erdoğan’ın, kızı Esra Albayrak’ın yeni doğan çocuğu hakkında sosyal medyada yapılan yorumları örnek göstererek sosyal medyanın tamamına tepki gösterdiği açıklaması bilhassa muhalefet liderleri tarafından eleştirilirken Erdoğan bu eleştirilere “Onlar dizi izleyip film çeviredursun, biz hizmet edip tarih yazmaya devam edeceğiz,” şeklinde bir tweet’le karşılık verdi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da sosyal medyada Erdoğan’a yönelik eleştirilere karşı Erdoğan’ı savunurken “sosyal medya şirketlerinin ülkemizde bir an önce hukuki ve mali muhataplık tesis etmeleri için gerekli adımlar”ın atılacağını ifade etti. Erdoğan’ın bir süre önce yaptığı bir YouTube canlı yayınında yaşanılan “dislike” krizi ve Haziran ayında Twitter’ın AKP gençlik örgütlenmesiyle bağlantılı 7 bin 340 hesabı “devlet bağlantılı bilgi yayma faaliyetlerine” karıştıkları gerekçesiyle kapatmasının bu yeni düzenlemenin sebepleri arasında yer alıyor olabileceği de yapılan yorumlar arasında.

Yeni düzenlemenin içeriğinde neler olacağı resmî olarak bilinmezken Sözcü gazetesinin haberine göre Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) geniş yetkiler verecek yeni bir düzenlemenin 15 Temmuz’a kadar meclise getirilmesi planlanıyor. Buna göre dijital platformların Türkiye’de temsilcilik açmaları ve kullanıcılara ait verilerin Türkiye’de tutulması zorunlu hâle getirilecek, gerekirse BTK bu platformlara erişimi engelleme ve para cezası gibi yaptırımlar uygulayabilecek.